KUD “Ivan Goran Kovačić” Ivankovo

Sjedište: Ivankovo, Trg bana Jelačića 5
Predsjednik: Robert Čuljak, Vatrogasna ul., 098 348 410

Godine 1937. osnovan je KUD “Seljačka sloga”. Pod tim imenom djelovao je do 1963. kada ga je promijenio u “Ivan Goran Kovačić”. KUD “I. G. Kovačić” Ivankovo spada među najveće udruge Vukovarsko-srijemske županije zbog svojih 120 članova raspoređenih prema sklonostima svakog pojedinca u tamburašku, pjevačku, folklornu i dramsku sekciju. KUD organizira nekoliko priredbi godišnje za građane Općine Ivankovo i gostuje diljem Hrvatske, i izvan nje. Značajnije priredbe koje organizira su: “Pokladna povorka”, proslava “Dana Općine Ivankovo” i sad već manifestacija “Sve se čaje okupiše” kojom se započelo 1999. (više podataka na strani “manifestacije).

 

KUD “Sloga” Retkovci

Adresa: Braće Radića 77, 32 282 Retkovci
Predsjednica: MARIJA MRVIČIN
Telefon: 032 209 105
Mob. 099 767 4914
Voditelj: Marko Pranjić, 099 742 4300

KUD «Sloga» Retkovci osnovan je 1932. s ciljem njegovanja tradicije starih izvornih običaja, pjesama i plesova retkovačkoga kraja. Prvi značajniji rezultat – drugo mjesto zabilježio je davne 1938. u Zagrebu, na Međunarodnoj smotri folklora.

Zahvaljujući KUD-u, u Retkovcima se održavaju i poznati Susreti dramskih amatera, s područja naše županije. Najveće uspjehe vezane za ovu aktivnost njegova dramska skupina postigla je 1981., s predstavom «Pljusak», i 2007., s predstavom «Probudi se, Kato», na državnim smotrama kazališnih amatera u Murteru, odnosno Kastvu. Vrlo zapažen nastup postigla je i na V. susretima dramskih amatera 2008. u Retkovcima s predstavom «Inoče», kada je proglašena jednom od najboljih dramskih družina naše županije. Važno je spomenuti da korijenje ovako bogatog kazališnog života Retkovci vuku od davne 1919. kada je i registrirana prva amaterska predstava.

KUD «Sloga» Retkovci u 2008. broji preko 120 članova raspoređenih u 6 skupina i to:

  1. Dječja folklorna skupina
  2. Dječja dramska skupina
  3. Odrasla folklorna skupina
  4. Dramska skupina
  5. Tamburaška skupina
  6. Ženska pjevačka skupina (bake)

U svojim redovima imaju i prvog retkovačkog pučkog pjesnika Nikolu Miličevića koji je izdao dvije knjige pod nazivom „Zaboravljena ravnica” i „Životni koraci”. Dobitnik je nekoliko priznanja i nagrada Hrvatskog sabora kulture za svoj dosadašnji rad.

Pregled važnijih nastupa (gostovanja):

Sudjelovao je tri puta na Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu, potom u Rovinju, dva puta na Korčuli (Brno, Smokvica), a značajne nastupe bilježi i u Metkoviću, Drveniku, Žminju, Karlovcu, Rakovici, Goričanu, Trogiru, Palešniku, Sv. Đurađu, Šumeće, Polači kod Zadra, Tomislavgradu (BiH), Kršanu (Istra), Semeljcima, Kruševici, itd.

Dana 28. svibnja 2010. došlo je do pozitivnih promjena. Naime, dramska se skupina odvojila od KUD-a Sloga Retkovci i osnovala amatersko Kazalište “Mika Živković” Retkovci.

 

KUD “Razigrana šokadija” Prkovci

Sjedište: Prkovci
Predsjednik: Valentin Čajkovac, Prkovci, Glavna 72 e,
Telefon: 207 046
Mob: 099 411 7866

Ova je udruga osnovana 1957. pod nazivom “Šokadija”. Godine 1966. promijenjen joj je naziv u “Razigrana Šokadija”.

Prkovačka nošnja je zlatom vezena vezenka, svileni opreg i marama također zlatom vezeni. Djevojačke pletenice okićene su cvijećem i dukatima dok su snaše zavijene u zlatare, vezene zlatom preko papira.

 

Kazalište “Mika Živković” Retkovci

Kazalište “Mika Živković”, Retkovci, Osnivačka skupština 28. svibnja 2010.
Predsjednik: Marko Sabljaković, M. Gupca 47, 32 282 Retkovci, mob. 099 801 6315
Dopredsjednica: Marija Mrvičin
Tajnica: Ljubica Lovrić

Da je družina dramskih amatera u Retkovcima uspjela izraditi polugu inicijativnog kulturnog poticaja, imamo zahvaliti nizu osoba koje su velik dio svoga zalaganja i ničim neobveznoga davanja svoga vremena uzidale u temelje Dramskih amaterskih susreta u Retkovcima. Ipak, najveće priznanje treba odati Miki Živkoviću koji je svojom discipliniranošću i svojom idealnom dikcijom djelovao bez ikakvog školskog mandata duboko pedagoški na svoju glumačku okolinu i na glumački podmladak.

Godine 2008. Susreti su dramskih amatera obnovljeni i u atmosferi njihova rasta rodila se želja u velikom broju mladih da na svoju ruku poduzmu borbu za kazalištem, za stvaranjem novoga doma, polazeći od činjenice da kazalište (pa i amatersko) uvijek i svagdje baš ljudskošću svojeg nastupanja i misterioznim travestiranjem osoba izaziva znatiželju. Ono ne može živjeti bez povjerenja u javni odgovor na rad svih dramskih amatera koji se javljaju na Susretima u Retkovcima.

Javni su odgovori sve brojniji pa su se i događanja na susretima povećala. Spomenut ćemo samo neka: nastup dječjih amaterskih družina, likovne izložbe slikara naivaca, promicanje djela pučkih pisaca i autora umjetničke književnosti, nastupi akademskih glumaca…

Osnivanje amaterskoga kazališta u Retkovcima ne treba shvatiti kao hir mladih nezadovoljnih nasljednika starijih dramskih amatera, nego kao želju da to kazalište postane kulturni centar u ruralnoj sredini – na korist čitavoj Županiji vukovarsko – srijemskoj – koji će, u prvom redu, služiti iznošenju slavonskog i njemu srodnoga književnoga blaga, i to na način koji pružaju specifične slavonske mogućnosti.

Faktor – koji nam se već na trećim obnovljenim Susretima postavio kao pitanje koje će se morati rješavati i konačno riješiti bilo je pitanje kvantiteta i kvaliteta sudjelovanja dramskih amaterskih skupina, a to će se lakše učiniti u ustanovi nazvanoj kazalištem.

Čini nam se da je nastupila potreba da u tlo u kojem su Susreti rasli, usadimo možda ili neke nove regulativne principe ili da stare revidiramo i proširimo, produbimo i prilagodimo novoj situaciji u kojoj ćemo kao načelo određivanja nivoa postaviti maksimum naših scensko – kazališnih mogućnosti.

I na kraju treba priznati činjenicu da se osnivanjem amaterskog kazališta u Retkovcima ostvaruje želja utemeljitelja Dramskih amaterskih susreta.

Amatersko kazalište osnivamo u čast velikom učitelju, glumcu i redatelju. Ono će nositi njegovo ime. Dakle, na osnivačkoj skupštini donosimo odluku o osnivanju Kazališta «Mika Živković» – Retkovci.

Marko Sabljaković, predsjednik Kazališta „Mika Živković“

 

Retkovci: Osnovano kazalište „Mika Živković” OSNIVANJE KAZALIŠTA LOGIČAN POTEZ

U Retkovcima je osnovano Kazalište “Mika Živković”, prvo amatersko kazalište osnovano u jednoj od općina Vukovarsko-srijemske županije! A Retkovčani se nisu slučajno odvažili na ovaj pothvat jer, iako široj javnosti taj podatak i nije osobito poznat, upravo u ovom malom slavonskom mjestu koje danas broji oko 1.400 stanovnika, još je davne 1919. g. jedna diletantska skupina izvela prvu predstavu, nažalost, još uvijek nepoznata imena. A osim što su Retkovci poznati po predanom radu dramskih amatera, ovo je mjesto domaćin i Susretima dramskih amatera Vukovarsko-srijemske županije pa je osnivanje kazališta gotovo i logičan slijed razvoja dramskog amaterizma na tom području. “Osnivanje amaterskoga kazališta u Retkovcima ne treba shvatiti kao hir mladih nezadovoljnih nasljednika starijih dramskih amatera, nego kao želju da to kazalište postane kulturni centar u ruralnoj sredini – na korist čitavoj Županiji vukovarsko-srijemskoj – koji će, u prvom redu, služiti iznošenju slavonskog i njemu srodnoga književnoga blaga, i to na način koji pružaju specifične slavonske mogućnosti” pojasnio je mladi glumac Marko Sabljaković, također Retkovčanin i predsjednik Organizacijskog odbora koji je na osnivačkoj i ujedno izbornoj skupštini izabran za predsjednika retkovačkog kazališta koje će nositi ime po Miki Živkoviću. On je bio seoski učitelj iz Retkovaca koji je, kako kažu njegovi sumještani “zaraženi” kazališnom umjetnošću, “svojom discipliniranošću i svojom idealnom dikcijom djelovao bez ikakvog školskog mandata duboko pedagoški na svoju glumačku okolinu i na glumački podmladak”. Supruga pokojnog Mike Živkovića, učiteljica Nevenka Živković u svoje, kao i u ime cijele obitelji Živković, zahvalila je inicijatorima ove ideje da se u Retkovcima osnuje Kazalište koje će nositi ime Mika Živković te naglasila da je njen suprug Mika cijeli svoj život posvetio radu s mladima, njegovanju dramskoga amaterizma ne samo Retkovaca nego i nekadašnje Općine Vinkovci, a njegov redateljski rad s retkovačkim ansamblom bio je itekako priznat na području Slavonije i Baranje pa i šire. Za dopredsjednicu Kazališta “Mika Živković” izabrana je Marija Mrvičin dok će funkciju tajnice Kazališta obavljati Ljubica Lovrić, a izabran je i Upravni odbor od 12 članova te Nadzorni odbor od 3 člana. (Izvor: vinkovci.com.hr )

KUD “Seljačka sloga”

Sjedište: Ivankovo, Trg Bana Josipa Jelačića 5