Organizirani turizam je u općini Ivankovo tek u začetku, i uglavnom se svodi na ponudu seoskog turizma. Dio teritorija kojeg pokriva naša Općina je svakako interesantan arheološki, povijesno, tradicijski i reljefno za mnoge potencijalne posjetitelje.

Na području općine Ivankovo, kao i na širem prostoru, osnovne reljefne karakteristike su određene odnosom viših lesnih zona i aluvijalnih ravni. Ovakav reljef karakterizira jednoličan geološki sastav i neznatne visinske razlike. U građi reljefa najprostranjenije su naslage močvarnog i pretaloženog prapora dok su močvarne naslage većim dijelom zastupljene u dijelu bosutske i vučanske nizine. Sve to čini jednu cjelinu ugodnu za razvoj izletničkog turizma.

Na području Općine su prisutne uglavnom šume hrasta lužnjaka nastale uglavnom prirodnim putem – oplodnim sječama, osim Durgutovice koja je umjetno podignuta. Šume se odlikuju srednjom kakvoćom, stablimičnim i grupimičnim rasporedom stabala, djelomično narušenog zdravlja i izraženim slojem grmlja i prizemnog rašća. Lov i ribolov je u našem kraju tradicionalno razvijen i zanimiljiv kako stanovnicima naše Općine tako i njihovim prijateljima i poznanicima koji kao gosti mogu uživati i provoditi ugodne trenutke u prelijepom okruženju.

Lov (lovišta i lov na divljač)

Prostor općine Ivankovo, po svojim prirodnim osobinama vrlo je pogodan za lov i lovno gospodarstvo. U njemu su dijelovi četiri državna lovišta i dva zajednička lovišta. Državna lovišta formirana na području općine Ivankovo su:

  • Državno vlastito otvoreno lovište br. XVI/15 «Durgutovica»
  • Državno vlastito otvoreno lovište br. XVI/6 «Grabarje»
  • Državno vlastito otvoreno lovište br. XVI/10 «Nadiševci»
  • Državno vlastito otvoreno lovište br. XVI/9 «Merolino»

Seoska obiteljska gospodarstva (Antin stan)

Želju za novim, gazda Ante i njegova obitelj od 1996. godine upotpunili su i seoskim turizmom. Organizirano dolaze grupe u jednodnevni boravak na posjed, točnije na “Antin stan”, kako ga Slavonci zovu. U seoskoj idili svaki će gost biti poslužen “ićem i pićem” na slavonski način. Želju za novim, gazda Ante i njegova obitelj od 1996. godine upotpunili su i seoskim turizmom.

Organizirano dolaze grupe u jednodnevni boravak na posjed, točnije na “Antin stan”, kako ga Slavonci zovu. U seoskoj idili svaki će gost biti poslužen “ićem i pićem” na slavonski način.

Od sorata krušaka pomno su izabrane “lipanjska ljepotica”, Butira Moretinijeva”, “Santa Marija”, “klapov”, “pakams trijumf”, “general” i “viljamovka”. Za dobrih godina prinosi dosežu i 40 tona na godinu, te konačnog proizvoda kvalitetne rakije sustavom “dvostrukog” pečenja.

Vrhunske rakije:

“Antina viljamovka”
“Kajina šljivovica”
“Kruškova rakija”

Posebno se ističu originalnom ambalažom i pakovanjem, pa se uklapaju u sve svjetske trendove. A da svijet prepoznaje kvalitetu, dokaz su 8 zlatnih i 2 srebrne medalje za kvalitetu na mnogim sajmovima u zemlji i inozemstvu.

Skip to content